Praca kelnera często wykonywana jest przez studentów, a także osoby chcące sobie dorobić. Oczywiście zdarzają się i takie, które rozwijają się w tej branży i pracują wiele lat. Gastronomia stanowi niezwykle obszerną część rynku pracy, co sprawia, że wiele osób wiąże się z nią zawodowo. W każdej restauracji bardzo duże znaczenie ma obsługa klienta, którą powinno się utrzymywać na możliwie najwyższym poziomie. To praca dla osób, które nie obawiają się wymagających zadań, komunikatywnych i otwartych. Ile więc zarabia kelner w Polsce w 2024 roku?
Spis treści
Co należy do obowiązków kelnera?
Kelner w restauracji, jak i innym lokalu gastronomicznym może mieć do wypełnienia sporo obowiązków. Zaliczamy do nich m.in.:
- witanie klientów wchodzących do lokalu i udzielanie pomocy w znalezieniu stolika,
- przyjmowanie zamówień od klientów,
- przygotowywanie stołów i ich nakrywanie,
- dbanie o czystość zastawy,
- obsługiwanie rachunków i przyjmowanie płatności od klientów,
- reagowanie na zawołanie klientów,
- rozliczanie za pobrane zamówienia,
- zbieranie opinii na temat lokalu,
- żegnanie się z gośćmi,
- polecanie lokalu,
- pilnowanie ogólnego porządku na sali restauracyjnej.
Kelner powinien również doradzać klientom w wyborze odpowiedniego dania, co musi się odbywać zgodnie z polityką wewnętrzną lokalu, w którym pracuje. Od dobrego kelnera wymaga się zwykle znajomości zasad savoir-vivre, czyli sztuki dobrego wychowania. Ważne jest również obsługiwanie klientów zgodnie z przyjętymi zasadami społeczno-biznesowymi. Jednym z wymagań pracodawców jest zwykle to, aby kelner dbał o pozytywny wizerunek lokalu.
Miejscami, w jakich może zostać zatrudniony kelner, są różnego rodzaju restauracje, hotele, kawiarnie, puby, dyskoteki i inne lokale gastronomiczne. Jest to zawód, który wymaga dostosowania się do często niestandardowych godzin pracy, które są zgodne z funkcjonowaniem danego lokalu. Praca odbywa się więc często nawet 7 dni w tygodniu, a kończyć się może w późnych godzinach nocnych.
Odpowiednie podstawy do pracy w charakterze kelnera można zdobyć w szkole policealnej lub zawodowej o profilu gastronomicznym. Jednak w wielu mniej prestiżowych lokalach nie jest to wymagane.
Zarobki kelnera w Polsce w 2024 roku — średnie wynagrodzenie w gastronomii
Zarobki na stanowisku kelnera mogą być bardzo różne. Tak naprawdę uzależnione są od wielu czynników, pośród których największe znaczenie ma rodzaj lokalu gastronomicznego, w którym dana osoba jest zatrudniona, wielkość miasta i posiadane kwalifikacje. To wymagania pracodawcy i jego decyzje sprawiają, że pensja jest na określonym poziomie. Najczęściej pensja na omawianym stanowisku wynosi około 3100 złotych brutto, czyli tyle, ile obecnie najniższa krajowa.
Zdarza się jednak, że od pracownika wymaga się np. znajomości języków obcych lub innych dodatkowych umiejętności. Wówczas pensja może być wyższa. Nie możemy również pominąć kwestii napiwków. Właśnie dlatego, to ile zarabia kelner w Polsce w 2024 roku, nie jest takie oczywiste.
Oczywiście wynagrodzenie zależy tu od dokładnej stawki godzinowej i ilości przepracowanych godzin w miesiącu. Jednak przyjmuje się, że średnia pensja wynosi około 2238 zł netto. Najniższe zarobki to natomiast 1921 zł netto. Oczywiście, jeśli przepracowanych jest mniej godzin to i zarobki będą niższe. Najwyższe wynagrodzenie to 2619 zł netto, ale również zawodowi kelnerzy w najlepszych restauracjach mogą dostać znacznie wyższe pensje.
Praca kelnera, kto może pracować na takim stanowisku?
Kompetencje, jakich wymaga się od osoby, która ma pracować na stanowisku kelnera, są niemal oczywiste. Bardzo przydaje się tu odporność na stres i pozytywne nastawienie do ludzi. Jest to zawód, w którym nieustannie pracuje się z ludźmi, w obsłudze klienta. W związku z tym może bardzo często dochodzić do różnego rodzaju nieporozumień. Kelner powinien wówczas przede wszystkim zachować spokój. Wymaga się również nienagannej kultury osobistej, gdyż jest się częścią reprezentatywną lokalu.
Jako że jest to zawód, w którym trzeba spędzać na nogach naprawdę wiele czasu, to przydaje się również dobra kondycja fizyczna. Znaczenie ma również dobra organizacja, gdyż kelner musi jednocześnie pilnować tego, co dzieje się na sali oraz zadbać, aby odpowiednie dania, możliwie najszybciej trafiały na stoliki.
Zarobki, jakie oferują pracodawcy kelnerom, zależą często od tego, gdzie znajduje się restauracja, jaka jest jej renoma i jakie wymagania stawia się pracownikom. Oczywiście kelner może również naprawdę dobrze zarabiać z napiwków. Które przy minimalnym wynagrodzeniu będą sporo rekompensować. Jednak nie jest to stały składnik pensji i trzeba sobie zdawać sprawę, że raz będą, a innym razem nie.
W niektórych restauracjach panuje zasada wspólnego zbierania napiwków i np. ich dzielenia pomiędzy pracowników na zmianie na koniec dnia — wlicza się w to kucharzy i pracowników kuchni. Jednak są to wewnętrzne ustalenia w danej firmie i mogą być bardzo różne. Czasem np. 50% zebranych napiwków przekazuje się do podziału dla reszty załogi.
Jeśli chcesz się dowiedzieć, ile wynosi miesięczna pensja netto dla kelnera, to musisz brać pod uwagę konkretne oferty w Twojej lokalizacji. Kelnerem może zostać właściwie każdy, gdyż nie ma jakichś wielkich wymagań do tego zawodu. Oczywiście dostępne są różne kursy i szkolenia, jednak one przydają się przede wszystkim osobom, które chcą wiązać z tym zawodem swoją ścieżkę zawodową. Takie kwalifikacje mogą być wymagane np. w wyższej klasy restauracjach, gdzie obsługuje się bardziej zamożnych i wymagających klientów.
Jakich pracowników poszukują pracodawcy na stanowisko kelnera?
Zarobki w gastronomii nie są najwyższe. Dlatego w takich zawodach jak kelner pojawiają się zwykle młodzi i energiczni ludzie. Często jest to praca dla studentów, gdyż daje możliwość sporej elastyczności. Liczy się otwartość na ludzi, komunikatywność i to, aby nie bać się wyzwań. Pracodawcy zwracają uwagę również na nienaganną prezencję oraz wysoką kulturę osobistą. W dużych miastach, ale nie tylko ogromne znaczenie może mieć znajomość języków obcych.
Zarobki kelnera a województwo
Na najwyższe zarobki mogą liczyć kelnerzy w większych miastach takich województw jak mazowieckie, pomorskie, małopolskie i wielkopolskie. Najniższe pensje są natomiast w województwach: lubelskim, świętokrzyskim i podkarpackim. Jeśli natomiast pod uwagę weźmiemy różnice na poziomie poszczególnych miast, to zdecydowanie najwięcej mogą zarobić kelnerzy w Piasecznie, Warszawie i Sopocie.
Mimo wszystko w większych miastach, w najlepszych i najbardziej znanych miejscach kelner może z napiwków uzbierać często niemal drugą pensję. Zdarza się, że przez jeden dobry weekend samych napiwków będzie około 1 tys. zł. Natomiast w tygodniu granica sięga zwykle około 500 zł.
Praca w gastronomii bardzo się zmieniła w wyniku pandemii. Liczne i przedłużające się lockdowny sprawiły, że wiele osób postanowiło na stałe zmienić branżę zatrudnienia. W konsekwencji często wręcz brakuje rąk do pracy, a to spowodowało, że oferowane pensje rosną. Nie jest to zawód, który może wykonywać każdy i z pewnością nie łatwy, jednak jeśli wiesz, że się w nim odnajdziesz, to można z pewnością liczyć obecnie na stosunkowo dobre zarobki.
Zarobki kelnera na weselu
Udział w weselu w charakterze kelnera to forma dodatkowego zarobku, w wielu sytuacjach bardzo opłacalna. Za jedną taką imprezę można bowiem dostać od 150 do nawet 400 zł. Jednak są to kwoty uśrednione. Mogą być zależne od ilości gości weselnych, poziomu prestiżu imprezy i innych czynników.
Dodatkowo warto pamiętać, że jest to dość ciężka praca, która rozpoczyna się na kilka godzin przed samą imprezą, a kończy długo po niej. Konieczne jest bowiem dokładne przygotowanie wszystkiego na przybycie gości, a następnie wysprzątanie lokalu. Często taka dodatkowa praca na weselach pozwala na znaczące zwiększenie miesięcznych dochodów, co jest bardzo korzystne.