Wielu z nas chętnie jada w restauracjach. Warto pamiętać, że są to miejsca, które nie mogłyby istnieć bez kucharzy czy szefów kuchni. Jeśli wiążesz swoją przyszłość właśnie z gastronomią, to z pewnością zainteresują Cię pensje, na jakie można liczyć w tym zawodzie. Pojawia się pytanie, czy to ile zarabia kucharz w 2025 roku w Polsce, zależy od poziomu i rangi restauracji, czy może znaczenie mają inne czynniki? Ile będzie wynosić wynagrodzenie dobrego kucharza?
Spis treści
Od czego zależą zarobki kucharza w Polsce w 2025 roku?
Jak łatwo się domyślić zarobki kucharzy mogą być bardzo urozmaicone. Wiele zależy od miejsca, w którym dana osoba jest zatrudniona — zwykle na wyższe pensje można liczyć w większych miastach. Jednak nie możemy pominąć poziomu i prestiżu restauracji, czy umiejętności i doświadczenia samego kucharza. Jego kwalifikacje i możliwość zajmowania stanowiska szefa kuchni mogą sprawić, że będzie miał zarobki nawet o kilka tysięcy złotych wyższe niż inni koledzy z branży.
Kolejną kwestią jest wymiar czasu pracy. Najczęściej lokal gastronomiczny otwarty jest do późnego wieczora, a także w weekendy, w związku z czym osoba na takim stanowisku musi się liczyć ze specyfiką swojej pracy i nietypowymi jej godzinami. Staż pracy będzie miał duże znaczenie dla zarobków. Przede wszystkim warto pamiętać, że rozpoczynając swoją drogę w tym zawodzie, mając wykształcenie gastronomiczne, będziemy musieli zdobyć określone umiejętności i doświadczenie. Dlatego początkowo możemy zostać zatrudnieni na stanowisko pomocy kuchennej, a nawet na nie pełen etat. Wówczas wypłata będzie niższa, jednak z czasem będziemy mieli szansę na zdecydowanie wyższe zarobki, co będzie uzależnione przede wszystkim od naszego rozwoju.
Praca jako kucharz — zarobki za godzinę pracy
Jednym z elementów, który silnie oddziałuje na to, jaka pensja zostanie osiągnięta, jest to, ile kucharz pracuje. Chodzi więc o ilość godzin, które spędzi w pracy na kuchni w miesiącu. Z całą pewnością jest to praca, która wyróżnia się sezonowością, kiedy panuje większe natężenie ruchu. Wielu kucharzy decyduje się wówczas na pracę znacznie przekraczającą przeciętny etat, więc w takiej sytuacji przy stawce godzinowej, mają możliwość zarobić zdecydowanie więcej.
Dane GUS wskazują, że przeciętnie w tym zawodzie zarabia się 15,82 zł brutto na godzinę. Nieco gorsze zarobki są podawane dla kobiet, jednak nie są to duże różnice. Pensja może jednak różnić się zależnie od sektora zatrudnienia. Mimo wszystko warto pamiętać, że często okazuje się, że stawka godzinowa i wynikające z niej średnie wynagrodzenie, to wcale nie wszystko w tej branży. Otóż często można liczyć również na napiwki. W tej kwestii często okazuje się, że zależnie od miejsca zatrudnienia to właśnie tipy mogą wynieść zdecydowanie więcej niż pensja podstawowa.
Zarobki dobrego kucharza — średnie wynagrodzenie a zajmowane stanowisko
Praca kucharza wiąże się z przygotowywaniem różnego rodzaju dań, dbaniem o ich smak i wygląd. Nie powinno więc dziwić, że średnie zarobki zależą najczęściej właśnie od umiejętności danej osoby, które mają największe znaczenie. Zdobycie zawodu kucharza często rozpoczyna się od nauki w szkole branżowej, najpowszechniej technikum gastronomicznym. Początkujący kucharz będzie zarabiał mniej, zwykle w okolicach najniższej krajowej, lub jeszcze mniej np. w przypadku umowy zlecenie. Jednak zajmując stanowisko pomocy kuchennej, można szybko awansować na pomocnika kucharza, a nawet kucharza.
Kluczem są więc odpowiednie kwalifikacje, które uzyskuje się dzięki zdobywaniu doświadczenia. Jednak ci, którzy zdobędą mistrzostwo, z pewnością należą do najlepiej opłacanych specjalistów. Kucharz może być zatrudniony w różnych miejscach, a również fachu może uczyć się na różne sposoby. Ofert pracy w zawodzie jest bardzo wiele, jednak ostatecznie zarobki na tym stanowisku będą zależeć od wyobraźni, kreatywności, poczucia stylu, pięknego wyglądu oraz niepowtarzalnego smaku, za które klienci będą chcieli zapłacić, umawiając się zdecydowanie wcześniej, aby zająć stolik w lokalu.
Pensja i obowiązki kucharza — ile może zarabiać kucharz w 2025 roku?
Rok 2020 i 2021 były wyjątkowo trudne dla gastronomii przez pandemię Koronawirusa. Zamknęło się wiele lokali, a także liczni pracownicy zostali zwolnieni. Jednocześnie spora ilość kucharzy musiała się liczyć z obniżeniem poziomu pensji. W 2025 roku widoczne jest, że z miesiąca na miesiąc sytuacja w branży jest lepsza. Oferowane wynagrodzenia również rosną. Mediana wynagrodzenia w tym zawodzie waha się od 3000 do 3500 tysiąca złotych brutto na miesiąc. Nadal należy jednak pamiętać, że bardzo wiele zależy od umiejętności konkretnej osoby.
W większych miastach można liczyć na najlepsze wynagrodzenia. Dlatego planując swoją karierę w tym zawodzie, warto również w przemyślany sposób wybrać swoje miejsce zamieszkania.
Szef kuchni w restauracji — ile może zarabiać?
Wielu osobom wydaje się, że gastronomia daje duże możliwości zarobkowe. Jednak grupa osób, która w kulinariach zarabia najwięcej, czyli najznakomitsi szefowie kuchni jest stosunkowo niewielka. Szef kuchni, który jest wyjątkowo szanowany i doskonały w swoim fachu, może liczyć na zarobki na poziomie 20 tysięcy złotych, jednak wynagrodzenia kucharzy najczęściej nie są aż tak wysokie. Dla właściciela restauracji zatrudnienie wyróżniającego się i znanego kucharza nawet przy wysokiej pensji jest opłacalne, bo będzie on przyciągał większą ilość klientów do lokalu.
Praca kucharza na statku — możliwe zarobki
Praca na statku wygląda nieco inaczej niż standardowy etat. Niemniej jednak warto się nią zainteresować. Dla wielu osób kłopotliwe może być opuszczanie domu na kilka dni lub tygodni, zależnie od trasy, na jakiej statek pływa. Jednak często decyzja o podjęciu takiego właśnie zatrudnienia wynika z możliwości zarobkowych, jakie są oferowane na takich stanowiskach. Kucharz na statku może bowiem zarabiać nawet 25 tysięcy złotych miesięcznie.
Luksusowe rejsy często mają w ofercie wyjątkowe doznania kulinarne. Dlatego zatrudniani są na nie kucharze, którzy posiadają doskonałe umiejętności i doświadczenie. Wówczas można liczyć na zarobki na bardzo dobrym poziomie. Praca taka ma jednak pewne ograniczenia. Do gotowania trzeba się dobrze przygotować, bo gdy statek wypłynie, nie będzie możliwości uzupełnienia lodówki o brakujące składniki. Ponadto bywa, że posiłki serwuje się nawet kilka razy dziennie, w tym również w godzinach nocnych.
Ile zarabia kucharz w wojsku?
Obecnie kuchnia w wojsku nie jest monotonna, a miejsce serwowanie jedzenia przypomina restaurację. Można więc zauważyć, że dla wojskowych kucharzy pojawiła się możliwość eksperymentowania i tworzenia nowych dań, które będą zachwycać. Dlatego ich zarobki często są na podobnym poziomie, co tych, którzy pracują w dobrych restauracjach. Do tego mogą liczyć na dodatkowe benefity.
Kucharz na weselach — jakie otrzymuje wynagrodzenie?
Najczęściej praca na weselach traktowana jest jako dodatkowe zajęcie. Jednak biorąc pod uwagę, że odbywa się ich wiele i dość regularnie, to często staje się doskonałym, źródłem lepszych zarobków. Jednak jeśli chodzi o zarobki kucharzy na weselach, to obowiązują bardzo różne stawki, które często uzależnione są od umiejętności zatrudnianej do gotowania osoby. Jednak pary młode coraz częściej i chętniej wybierają urozmaicone i nowoczesne menu. W tej kwestii doskonale sprawdzają się doświadczeni i najwyższej klasy kucharze.
Dobry kucharz weselny z łatwością udzieli parze cennych rad i pomoże w doborze potraw, a nawet umożliwi degustację niektórych dań, które znajdują się w jego ofercie. Jeśli uda się zostać kucharzem, którego polecają organizatorzy wesel, to można liczyć na stały, dodatkowy dochód z tego tytułu, który często może wynieść nawet kilka tysięcy złotych miesięcznie.